Pohjatuulen Valtakunta Viileää puhuria pohjoiselta taivaalta

Israelista tulee Saudi-Arabian veroinen energiamahti, osa II

  • Israelin merenalaiset kaasualueet
    Israelin merenalaiset kaasualueet
  • Israelin keskiset ja eteläiset öljyalueet
    Israelin keskiset ja eteläiset öljyalueet

[Edit 18.7.13. Lisätty kuvia ja linkkiä]

 

Vuosi sitten kirjoitin aiheesta otsikolla "Itäisen Välimeren kaasu ja öljy - Israelista voi tulla Saudien veroinen energiamahti".

Alkuviikosta Ruotsin radio julkaisi sitten uutisen, jota alaa seuraavat osasivat odottaa, ja josta mm. Taloussanomat uutisoi myös:

Israel matkalla öljymahdiksi - "Lähes yhtä paljon öljyä kuin Saudi-Arabialla" (Talouselämä 15.7.2013) 

"Vähintään 150 miljardia tynnyriä öljyä odottaa poraajaansa Jerusalemin ja Gazan ympäristössä. Maasta löytyy myös parisenkymmentä muuta esiintymää. World Energy Councilin, maailmanlaajuisen energiajärjestön, mukaan Israelista saattaa löytyä yli 250 miljardia tynnyriä öljyä.

Se on lähes yhtä paljon öljyä kuin Saudi-Arabiassa oletetaan olevan."


Vuosi sitten ennusteltiin myös, että Välimeren pohjukasta tulee "uusi Persianlahti", ja näin näyttää tulevan.

Ja tässä on siis kyse vasta liuskeöljystä.

Jos jossain jo vuosi sitten pureskeltiin turbaanin kulmaa niin että hampaat halkeilivat, niin nyt saadaan ihan totaalisia itkupotkuraivareita.

Odotettavissa on, että Saudien merkitys USA:n liittolaisena alueellisena valtana tulee vähenemään, samoin kuin ns. arabiliigan yleensä.

Varsinkin kun ns. pikkulinnut vihjaavat, että Israelin rannikon ja meriaalueen alla Netanya-Haifa -akselilla on ihan perinteistä vapaata nestemäistä öljyä - ja erittäin paljon. Ehkäpä jopa niin paljon, että kuuluisa Saudi-Arabian Ghawarin öljykenttä jää koossa kauas taakse sen varjoon?

Pelkästään varovaisesti arvioiden koko Lähi-idän talous-, turvallisuus-, ja geopoliittinen tilanne menee tämän takia aika merkittävällä tavalla uusiksi.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Erittäin mielenkiintoisia aikoja.

---------------------------------------------

Lisäys 18.7.13

Time Magazine "Tapping the Promised Land: Can Israel Be an Energy Giant?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hmmm... Liuskeöljyn hyödyntäminen on ongelmallista, ja taloudellisesti niin ja näin. Ympäristövaikutukset ovat huomattavan negatiiviset. Yksi lähde http://www.talouselama.fi/uutiset/liuskeoljy+tarjo...

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Jos USA saa mm. liuskeöljynsä avulla energiaomavaraisuuden, lopettaako se tuen vähemmistödiktatuureille arabimaissa? Osin brittien avulla saudien suku vakiinnutti valtansa, ja monimutkaisten suurvaltasuhteiden johdosta USA:kin sulkee silmänsä saudi-arabian konservatismilta vaikka onkin näennäisesti vapaan maailman demokratian esitaistelija.

Liuskeöljytalouteen liittyen suosittelen lukemaan puoluetoverini Aki Suokon blogia: http://henkilot.vihreat.fi/aki.suokko/2013/06/03/l...

Itse en näistä kovin paljon kuitenkaan vielä ymmärrä mutta vastapainoksi jatkan ydinvoimamyönteistä pohdiskeluani. Kenties Suomessa ja muualla Itä-Euroopassa oltaisiin halukkaita lisäydinvoimaan uuskonservatiivisuuden aallossa (?)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sota voi syttyä, mutta "Venäjän talous näetsen kun on miltei kokonaan öljyn ja maakaasun viennin varassa, niin ei pidä paikkaansa". Venäjällä on maailman suurimpien mineraali ja metalli varantojen lisäksi maailman suurin timanttivaranto ja kaikki lähestulkoon kaivamatta. Suurin osa koko valtiosta on tutkimatonta aluetta, eikä tuo valtio ole kovin pieni pinta-alaltaan.

Kari Virtanen

Onko liuskeöljy/maakaasu niin vaarallista, kuin vasemmisto ja vihreät antavat ymmärtää, vai onko ongelmana se, että mannaa sataa juuri Israeliin ja USA:han?
Vähemmästäkin luulisi rasistin mielensä pahoittavan. :)

Veli-Pekka Kortelainen

Täytyy muistaa, että ehkä vain neljännes ns. Levantin altaan energiavaroista on Israelin talousvesillä ja alueella. Suurin potti lienee kuitenkin Kyproksen vesillä, ja mitä Välimeren pohjukan rantaviivaan tulee, yli puolet siitä on Libanonin, Syyrian ja Turkin hallinnassa.

Se onkin syy, miksi Assad ja Venäjä/Iranmyönteinen shiia-hallinto halutatan Syyriasta pois. Siksi länsi tukee kapinallisia, vaikka nämä ovat Al-Qaidaa ja salafisti-fanaatikkoja.

Lännelle kiusallista on, että jos Assadin hallinto ei kaadu, vaan Syyria jakautuukin kahtia, niin Assad ja shiiat nappaavat haltuunsa nimenomaan maan rannikon, jossa väestön enemmistö on shiija ja Assadia varovaisesti tukevia kristittyjä.

Olenkin kirjoittanut tästä lännen kannalta "worst case scenario":sta:

http://turjalainen.blogspot.fi/2012/08/syyria-hajo...

Jari Teräväinen

Kuinka kauan mahtaa mennä sen liuskeöljyn hyödyntämiseen käyvät tekniikan kehittymnen, varsinki merenalla ja mitä se mahtaa tehdä välimerelle ?...

Veli-Pekka Kortelainen

Tekniikat liuskeöljyn hyödyntämiseen on jo olemassa. Ainoa hidaste on se, että tynnyriä kohti tuotantokustannukset ovat viisinkertaiset tavalliseen öljyyn nähden. Siksi öljyliuskeen hyödyntäminen öljyksi tuotettuna on ollut tähän saakka marginaalista (kuten Virossa yms.).

Kysymys onkin siitä, että tekniikka on kehittynyt takavuosista, samoin nostokustannukset pienentyneet jonkin verran, mikä laskee käyttökynnystä, jos/kun perinteisempi nestemäinen öljy käy maailmasta vähiin.

Ja siis Israelin liusöljykevarannot ovat kyllä ihan kuivan maan alla, kuten karttaliitteistä käy ilmi, eivät meren.

Sen sijaan on todennäköistä, kuten blogissa kerroin, että merenpohjan alla odottaa massiiviset perinteisen nestemäisen öljyn esiintymät, joiden hyödyntämisen vaikutukset merelle tiedetään jo.

Israelin tuotanto omaan käyttöön on oma lukunsa: Se on arabimaiden boikotin takia joutunut vuosikymmenet ostamaan öljynsä lännestä (mm. Pohjanmeren tuottajilta ja Nigeriasta yms.), mikä on ollut kalliimpaa (Brent-laatu). Mm. tästä syystä bensan hinta maassa on Suomen ja Euroopan tasoa, vaikka siellä ei ole haittaveroja, jne. ollenkaan samaan malliin. Tätä kallista tuontivaihtoehtoa vasten verraten kotimainen tuotanto liuskeesta ei olekaan enää niin kallista, tuotantokustannuksista huolimatta.

aki suokko

Mielenkiintoisia uutisia! Eniten kiinnostaisi tietää, että kuinka paljon näiden esiintymien hyödyntäminen maksaa. Yhdysvalloista saatujen kokemusten perusteella teknologian huikeasta kehittymisestä huolimatta liuskeöljyn tuotantokustannukset ovat varsin korkeat. Öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut viime vuosina noin 100 dollaria tynnyriltä. Mikäli liuske-esiintymien hyödyntämiskustannukset ovat tätä luokkaa tai korkeammat, niin ei niistä maailmantaloudelle ole kovinkaan suurta hyötyä. Toki Israelin kannalta voi olla hyödyllistä maksaa korkeampaa hintaa kotimaisesta tuotannosta kuin antaa rahan "vuotaa" kansantaloudestaan öljyntuottajamaihin.

Usein ajatellaan, että kunhan öljyn hinta nousee tarpeeksi, niin tarjonnan määrä nousee vastaamaan kysyntää. Näin ei kuitenkaan ole, koska korkea öljyn hinta tuhoaa sen kysyntää, jolloin sen hinta vastaavasti laskee. Öljy on primäärihyödyke, johon useat sekundaariset hyödykkeet perustuvat. Eläkkeelle jäänyt öljygeologi Colin Campbell ennusti jo kymmenen vuotta sitten, että öljynkulutuksen huippu näyttäytyy ennen laskuun kääntymistään aluksi ns. unduloivana plateuna eli aina kun öljyn hinta nousee korkealle niin sen kysyntä vähenee, kunnes hinta on laskenut niin alas että kysyntä kasvaa taas. Näin öljynkulutus olisi suunnilleen vakio. Toistaiseksi on käynyt juuri näin, sillä vuodesta 2005 alkaen öljynkulutus on kasvanut kehittyvissä maissa ja laskenut kehittyneissä maissa nettovaikutuksen ollessa suunnilleen vakaa maailmanlaajuinen öljynkulutus. Elämme suuren rakennemuutoksen aikaa. Taloustieteilijöiltä tämä energiankulutuksen voimakas rakennemuutos on mennyt pitkälti ohi.

Liuske-esiintymien geologia on ratkaisevasti erilainen kuin ns. perinteisillä öljyesiintymillä, mistä syystä esiintymien hyödyntäminen on kalliimpaa. Ratkaiseva kysymys on, että kehittyykö teknologia jonkin aikaa nopeammin kuin esiintymien laatu heikkenee. Tätä on vielä liian aikaista lopullisesti arvioida. Viime aikoina on ilmestynyt useita tutkimuksia, joiden mukaan liuske-esiintymien hyödyntämisellä on merkittäviä ympäristövaikutuksia, mutta lopullista vastausta ympäristövaikutuksiin ei vielä ole.

Olen kirjoittanut useita blogikirjoituksia energiankulutuksen rakennemuutoksesta. Esimerkiksi täällä:
http://henkilot.vihreat.fi/aki.suokko/2013/06/17/k...

Rauli Partanen

Olisi lukijalle hyödyllistä ilmoittaa selkeämmin, että kyseessä on kerogeeni, palava kivi, eikä suinkaan liuskeöljyksi nykyisin usein mielletty ja Yhdysvalloissa tuotettu liuskeöljy (kevyt tiukka öljy).

Arviot Israelin kyseisen esiintymän tuotannon kehittymisestä ovat aika vaatimattomat, kun toteavat vuosikymmenessä tuotannon nousevan 50 000 - 100 000 barreliin päivässä. Toki Israelin ja paikallisen poliittisen tilanteen kannalta ihan merkittäviä, mutta esim globaalin öljyhuipun ja öljyntuotannon kannalta varsin mitättömiä. Ja tämä siis mikäli öljyn hinta nousee...

Mutta nuo perinteiset öljyesiintymät joista vihjaat, kuulostavat mielenkiintoisilta. Olisiko niihin linkkiä/lähdettä tarjolla?

Toimituksen poiminnat