Pohjatuulen Valtakunta Viileää puhuria pohjoiselta taivaalta

Kataistrofi - Kun päivänpolitiikka menetti merkityksensä

Suomi on pahemmassa kusessa kuin koskaan viime sodan jälkeen, tai itse asiassa sitten sortovuosien.

Suomi, sen talous, yhteiskunta ja ihmiset ovat suistumassa erittäin pahaan taloudelliseen ja sitä myöten myös yhteiskunnalliseen kriisiin, eikä tätä kriisiä voida enää välttää. Ei, vaikka maahan saataisiin mikä hallitus hyvänsä, sillä tärkeimmät strategiset päätökset tuhon varmistamiseksi on jo tehty.

Kataisen hallituksen viimeisten kahden vuoden aikana tekemät ratkaisut ovat merkitsevät sitä, että olemme kaikki samassa veneessä - tai pikemminkin orjakaleerissa - jossa Suomi-neito on kahlittu JykäJutan toimesta eurotalouden uppoavan orjakaleerin soutupenkkiin, ja laiva on juuri seilannut vasta talouden trooppisen hurrikaanin laidalle, sillä kriisi tulee kestämään vielä vuosia.

Kyse ei ole vain pahimmasta talouskriisistä sitten 30-luvun laman, kyse on maailmanlaajuisesta järjestelmäkriisistä, joka tekee lopullisesti selvää vuonna 1945 syntyneestä maailmanjärjestyksestä - myös taloudellisesti. Se, mitä nyt ollaan näkemässä, vetää vertoja vähintäänkin NL:n romahtamiselle, mutta ei - valitettavasti - siten että EU romahtaisi, vaan siten että Euroopan kansojen vapaus, itsenäisyys ja hyvinvointi romahtavat. Ne, samoin kuin kaikki muukin mahdollinen, tullaan uhraamaan sen eteen, että Eurostoliitto saadaan pidettyä kasassa.

Kun talous viimeinkin, joskus aikaisintaan 3-4 vuoden - todennäköisesti vasta 5 vuoden - päästä alkaa näyttää pieniä elpymisen merkkejä, on Euroopan kansojen varallisuus, merkittävä osa kansalaisvapauksista, demokratia sekä kansallisvaltiot ja niiden itsenäisyys uhrattu talouden molokin alttarilla, ja kansat sekä niiden vauraus tyhjiin ammenettuina tippuvat kuin kuolleet lehdet, suoraan suurpankkiirien syliin - juuri sen saman banksteri- ja euroeliittiporukan joka alusta alkaen suunnitteli euroon ja talousjärjestelmään ne muka näennäiset "valuviat", joiden he lopulta tiesivät kaatavan kaiken heidän syliinsä.

Tervetuloa Uuteen Uljaaseen 2020 luvun Eurooppaan, joka on maailmantalouden keskus ja talouden Supervalta, mutta jossa "demokratia" on yhtä onttoa ja "uskottavaa" kuin kuin Neuvostoliitossa, työntekijöiden palkat ja työolot kehnot kuin Kiinassa, tuloerot kuin Brasiliassa, ja poliisi pamputtaa yhtä kovaa kuin Venäjällä.

Ja kun me olemme kaikki yhdessä saapuneet - tai siis raahustaneet peloteltuna - sisään tähän ihanuuden gulagiin, kiittäkäämme aivan erityisellä lämmöllä euroblondia ja Pöljän lapsineroa siitä, että he johdattivat meidät - vähän kuin Mooses (muttei sinne päinkään) - luvatusta maasta orjuuden pesään - Uuteen Eurooppaan. 

Sen pituinen se.

 

[Edit. 31.7.2013 lisäys]

"Kansainvälinen Punainen Risti varoittaa: väkivaltaisia kansannousuja nähdään pian Euroopassa


”Eurooppa on jo meidän silmissämme kriisialue, jonka avustamiseen varaudumme”, sanoo Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean (ICRC) pääjohtaja Yves Daccord.

Kansainvälinen Punainen Risti havaitsi viime vuoden loppupuolella, että Espanjan Punaisen Ristin varat kuluivat jo kokonaan kahden miljoonan oman kansalaisen hädän lievittämiseen. Kansainvälisiin kriisikohteisiin rahaa ei enää herunut. Kreikan Punainen Risti puolestaan on jo konkurssikypsässä tilassa.

Euroopasta, perinteisestä hädänalaisten avunantajasta on tullut autettava. Talouslama on ajanut miljoonat eurooppalaiset niin syvään ahdinkoon, että ICRC laatii ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan strategiaa, jolla varaudutaan torjumaan ja lieventämään mahdollisesti väkivaltaisia nälkäkriisejä.

Samaan aikaan kuilu hädänalaisten ja eliitin välillä on kasvanut vaaralliseksi. Mikäli korjaustoimiin ei ryhdytä, Euroopan on varauduttava Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaltaisiin väkivaltaiset mellakoihin ja kansannousuihin, Daccord varoittaa.

”Toistaiseksi kansalaisten suuri enemmistö kunnioittaa lakia. Jos heille ei tarjota mitään, moni saattaa kokea, ettei mikään enää kannusta lainkuuliaisuuteen.”"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Onko tämä kriisi muka Suomelle pahempi kuin 90-luvun kriisi? Miksi?

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

90-luvun lamassa kansantuote putosi muistaakseni lähes 15%, mikä ei ole ihan Kreikan nykyisiä lukemia, mutta selvästi pahempi kuin esimerkiksi 30-luvun lama Suomessa. Vuoden 2012 BKT tullee laskelmien valmistuttua olemaan runsaat 4% alempana kuin huippuvuosina 2007 ja 2008, ja nykyiset ennusteet antavat olettaa kansantuotteen olevan laskusuunnassa vielä tänäkin vuonna. Tässä valossa Suomen tilanne ei ole niin dramaattinen kuin 90-luvun lamassa.

90-luvun laman jyrkimmän vaiheen ja devalvaatioiden jälkeen ei kuitenkaan kestänyt kovin pitkään ennenkuin jonkinlaisia merkkejä viennin elpymisestä alkoi ilmetä - ensin Masalta, sitten puhelinverkoista ja sitten kännyköistä. Näin lama jäi syvyydestään huolimatta varsin lyhyeksi. Sitävastoin tämä talouden laskusuhdanne on muutaman vähemmän syvän vuoden jälkeen siirtymässä uudestaan lasku-uralle.

Mutta haasteellisemman tästä lamasta tekee lähtökohdat, joista lamaan mentiin, ja se, että uuden kasvun eväitä on vaikeampi löytää. Laman alkaessa julkisella sektorilla oli jo valmiiksi reippaat menot ja korkea työttömyysaste. Vanhempi sukupolvi on eläköitymässä ja yrittämisen ja investoimisen sijaan käydään viettämässä pari golf-vuotta auringossa ja tullaan sitten sairastelemaan Suomeen. Samaan aikaan kun nuorempi sukupolvi on turtunut hyvinvointiin ja kokee yhteiskunnan tulonsiirrot saavutettuina etuina joita parempaa on yksinkertaisesti tyhmä tavoitella. Yhtä Angry Birdsiä - kaikella kunnioituksella heille - vastaa vaakakupissa hoiperteleva telakkateollisuus, kymmenen suljettua paperitehdasta, ja kymmenen tuhatta entistä Nokialaista, unohtamatta merkittäviä takauksia muiden maiden veloille, vaikeutta korjata ylisuuriksi kasvaneet palkat devalvaatiolla, sekä hallitus, joka on täysin impotentti saamaan läpi ikäviä mutta välttämättömiä päätöksiä.

Telesektori on tällä hetkellä kovasti kypsää liiketoimintaa ja terminaalipuolella Android näyttää olevan suurin menestyjä. Telakkateollisuudessa seuraavia suuria kauppoja saanee odotella hyvän tovin ja paperiteollisuus keskittyy myymään tyhjiä hallejaan konesaleiksi Googlelle. Huolimatta turkistarhauksesta, itäturismista ja satunnaisista menestyspeleistä, en näe kovinkaan suuria mahdollisuuksia välttää sitä, että Suomi joutuu saneeraamaan menojaan joidenkin vuosien kuluttua todella rankalla kädellä.

Veli-Pekka Kortelainen

On, sillä tiputusta BKT:hen tulee inflaatiokorjattuna arviolta -25%. Siis vähintään.

Sen jälkeinen talouden nousukausi tuntuu kyllä kovana EU:n ydinalueilla, mutta täällä EU:n "Itä-Lapiksi" taantuneessa Suomessa tullaan silloinkin kitkuttelemaan vain hitaassa kasvussa. Siis ensin syvä romahdus, sitten kitkutusta ilman merkittävää elpymistä - Siinä tämänhetken näkymät Suomelle aina jonnekin 2020-luvun alkupuolelle asti.

Keskimääräinen elintasomme tippuu jonnekin 80-luvun tasolle, mutta tuloerojen käsiin räjähtämisen kanssa se tarkoittaa sitä, että mediaanielintaso voi Suomessa tippua 60-luvun tasolle.

Ja se on ihanaa!1 Muistakaa siis silloin äänestää kiitollisina Kokoomusta!!11

Pjotr Hadermann

''Onko tämä kriisi muka Suomelle pahempi kuin 90-luvun kriisi? Miksi?''

Silloin tuhottiin tuhansittain ja tuhansittain yrittäjiä. Heitä ei enään ole pelastamassa taloutta.

Suomalaiset eivät halua olla oman onnensa seppiä.

Mika Samuel Kiekkijev

Olen aivan samaa mieltä, että valittu suunta on syvältä ja väärä, mutta ei tässä itse itsensä työllistavänä ja muitakin, auta jäädä tuleen makaamaan.

Oli hallitus mikä tahansa ja hallituksen tekemät päätökset mitä tahansa, niin ei se leipä tule pöytään murehtimalla.

Eikun silmät kiinni ja eteenpäin, siihen sopisi poliitikoidenkin antaa apuja ja helpotuksia, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Tänään A-studiossa SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio sanoi, että Suomeen olisi saatava täystyöllisyys.

No niin olisi.

Mutta se, että jauhetaan näitä itsestään selviä asioita, ei tuo ainokaista työpaikkaa Suomeen.

Jottain tarttis todellakin tehdä. Mutta mitä. Kukaan ei tunnu tietävän.

Oikein hyvä kirjoitus Kortelaiselta.

aki suokko

Nykyisestä taloustilanteesta tekee 90-lukua haastavamman se, että kansainvälinen talous on menossa kohti nollasummapeliä ja finanssitalouden koko suhteessa hitaasti kasvavaan reaalitalouteen on moninkertaisesti liian suuri. Talouskasvu tulee uskoakseni olemaan hidasta tai olematonta vuosikymmeniä, sillä maailman rajat alkavat tulla vastaan.

Keskuspankkien elvytyskään ei mene reaalitalouteen vaan finanssitalouteen. Esimerkkinä tästä on New Yorkin pörssi-indeksien huitelu ennätyksissä vaikka USA:n talous kasvaa hitaasti. Seuraava finanssikupla onkin kehittymässä Wall Streetillä?

Olen kirjoittanut tuosta kansainvälisen talouden nollasummapelistä tääällä:
http://henkilot.vihreat.fi/aki.suokko/2013/06/17/k...

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Jep. Paitsi että uutta kasvua ei synny. Puuttuu energia ja ruoka. Yhteiskunta joutuu palaamaan suolle kuokan kanssa.
:(

Veli-Pekka Kortelainen

Energiaa ja ruokaa olisi, mutta se edellyttäisi otteita, joita mikään hallitus tässä maassa ei pysty/halua tehdä ideologisista, turvallisuuspoliittisista ja epämukavuussyistä.

Toimituksen poiminnat