Ei ole päivää ilman, ettei hallitus kertoisi talouspolitiikan saavutuksistaan. Juha Sipilän mielivertauksina näyttävät olevan ainakin seuraavat: ”Talouden syöksykierre on saatu oikenemaan”. ”Käänne on nyt tapahtunut”. "Tämän hallituksen aikana luottamus Suomeen on palautunut"
No, tänä on tietenkin jokapäiväistä politiikan retoriikkaa, mutta koska oletettavasti sama viesti toistuu vielä lukemattomat kerrat seuraavan 12 kuukauden aikana, on ehkä kohtuulista kommentoida hieman väitteitä.
Jos korko nousee prosentin, niin korkomenot lisääntyvät miljardilla eurolla, vähitellen 5 vuodessa lainoja uusittaessa.
Kun sekin miljardi täytyisi rahoittaa lisälainanotolla, kyse on valtion maksukyvyttömyyden tilasta.
Liian pieni kassavirta. Ainakin pankissa velallinen, jolla ei ollut rahaa edes koron maksuun, sytytti punaisen lampun. [Tilanne olisi toisenlainen, jos olisi ylijäämää ja suurentunut korkomeno vain pienentäisi velan lyhentämiseen käytettävissä olevaa rahaa.]
Linnassa tanssitaan taas kohta, shamppanja virtaa ja on mukavaa.
Valitettavasti kuluista vain ei pystytä huolehtimaan, maksajaa ei näille pidoille nimittäin löydy, ei ainakaan tänä päivänä. Kustannuksista vastaavat tulevat päättäjät ja tulevat veronmaksajat.
Luottoa läytyy ja sitä myös otetaan. Tämän päivän sukupolvi juhlii tulevien sukupolvien kustannuksella. Itsenäisyyspävää on tällä lailla velaksi juhlittu nyt jo kymmenen vuotta. Valtion budjetin ollessa negatiivinen ei tällaiseen juhlintaan ja shamppanjan kittaamiseen pitäisi olla mitään syytä.
Talous ja valtion velka kasvavat Muutamia vuosia EU:n teollisuusmaiden jälkeen Suomikin pääsi viimein talouden kasvu-uralle. Sitä on ennustettu jo toista vuotta, mutta lukuja on jouduttu korjailemaan tuontuostakin ylös päin. Viimeisin ennuste on 3,6 %. Miten elämme laskusuhdanteessa omillamme, jos nousukausikin eletään velaksi?
Vihervasemmisto riehuu tuloeroista peittääkseen todelliset syyt pieni- ja keskituloisten köyhtymiseen. Köyhdyttäjä on maahanmuutto, joka maksaa vuositasolla suomalaisille ainakin 1,5 mrd euroa. Mistä se otetaan? Hallitus koettaa raapia sen tavallisilta ihmisiltä, köyhiltä, sairastavilta, sosiaalisten etujen saajilta eli niiltä jotka sosiaalipalveluja eniten käyttävät. Lääkkeiden omavastuut ovat nousseet ja vanhusten hoitopalkkiot hoitolaitoksissa ovat tämän vuoden aikana lähes kaksinkertaistuneet. Kaupunki on pienentänyt "palvelusetelien" arvoja.
Valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin että VM tekee laskelmansa tulevaisuudesta suhdannevapaasti, siis niin että suhdannevaihteluita ei ole otettu huomioon. Suhdanteet menevät ja tulevat, mutta VM:n ennusteet ja niihin perustuvat suositukset ja ohjeet, sekä toimenpiteet noudattavat talouden kehityksen keskiarvoa.
OP-ryhmä julkaisi eilen talousennusteen, jonka mukaan Suomessa on edessä nousukausi. Tämä pitää paikkansa. Myös muut ennustajat ovat samaa mieltä siitä, että pitkä taantuma on nyt ohi. Tämä on mainio asia! Vain talouskasvu mahdollistaa vaurauden ja hyvän, tasa-arvoisen yhteiskunnan.